top of page
folderimage.jpg

Karopa-event och reserapporter

14-03-02

Se alla reserapporterna från Kabondo längst ner.

Inför resan

14-02-22

Nu packar vi (Ingrid och Margareta) väskorna för resan till Kenya. Den här gången tillsammans med Pia, Eli och Emma från Los, alla på väg till sitt första besök i Kenya och Kabondo.
Tack vare flygbolagens regler att man får ha 2 väskor à 23 kg på Nairobiflyget kan vi ta med oss skänkta saker till Kabondo: från fotbollar till blyertspennor.
Kenyavistelsen inleder vi med tre dagars safari i nationalparken Maasai Mara, på torsdag kväll ska vi vara framme i byn och installera oss hos Rebecka.
Under den följande veckan är ett möte med Vi-skogen planerat för att följa upp vårt samarbetsprojekt. Flera möten med Karopas ledning och medlemmar hoppas vi också på, vi behöver komma fram till hur de vill prioritera bland de projektförslag som finns. Vattenfrågan har aktualiserats nu när träden i Karopas plantskola kräver bevattning under torrperioden. Om allt går enligt normala mönster ska det börja regna igen i mars, men i klimatförändringarnas spår blir det allt svårare att förutse när och hur mycket det kommer att regna.
Karopa har planerat en dag med sport och information om hiv/aids. Att spela boll uppskattas av ungdomar överallt i världen och ger samtidigt möjlighet till samtal kring hiv/aids-frågor, tyvärr fortfarande lika aktuella i vår del av Kenya.
Skolfolket i resgruppen ska delta i arbetet i St Christine School några dagar.
I mån av tillgång på elektricitet och internetuppkoppling kommer vi att skicka reserapporter till FOKs hemsida och facebooksida.
Hör gärna av er med frågor och synpunkter!
Margareta

Rapport 1

Efter tre innehållsrika dagar i Maasai Mara - vi fick se alla de fem stora utom noshörningen - kom vi i går kväll fram till Kabondo och installerade oss hos Rebecca.
I dag började vi med ett möte med våra två samarbetspartners Karopa och Vi-skogen. Frågor kring trädplantering, vattenförsörjning och solenergi stod på dagordningen. Vi-skogen planerar informationsdagar kring agroforestry. Karopa är bekymrade för tillgången på vatten till plantskolan, många brunnar sinar nu i slutet av torrperioden. De berättade också för oss om en vattenkälla, som visserligen ger vatten året runt, men som skulle behöva rustas upp så att vattnet inte blir förorenat av djur som kommer för att dricka. Karopa ska göra en projektbeskrivning och kostnadsberäkning på en enkel anläggning kring källan.
Från Vi-skogen kom också deras ansvarige för energifrågor. Han berättade om vedsnåla spisar - 99% av befolkningen i Kabondo lagar mat över öppen eld, den vanligaste eldstaden är helt enkelt tre stenar på golvet. En spis av lera och/eller metall sparar mycket ved, ger mindre hälsovådliga rökutsläpp och minskar behovet av att hugga ner träd och buskar till brännved.
Han propagerade också för solenergi och hade med sig en anläggning för hemmabruk bestående av en solpanel + batteri + två armaturer med LED-lampor. Man betalar en depositionsavgift på ca 120 kr och sedan ca 16 öre per dygn för att använda lamporna. Den genomsnittliga kostnaden per hushåll för fotogen, som är det vanliga sättet att få ljus, är ca 24 öre per dygn så det blir en avsevärd besparing i längden. Han framhävde också att solenergi ger stora fördelar också ur hälso- och miljösynpunkt.
På eftermiddagen gick vi till St Christine School och hälsade på personal och elever och fick förmånen att se generalrepetitionen av den dramaproduktion som eleverna ska tävla med i länshuvudstaden Homa Bay.
Hälsningar från Pia, Eli, Emma, Ingrid och Margareta

Rapport 2

Hela söndagen ägnade vi åt ett stort evenemang i Karopas regi. Vi höll till på Otondo Primary School ovanför Othoro. Ca 200 personer deltog, skolbänkarna hade flyttats ut på skolgården under de höga skuggande träden. Ordförande Martin höll i programmet med fast hand, musiken dånade ut från högtalarna.
Dagen började med en fotbollsmatch mellan Karopa Young Stars flicklag och Otondo Football Club. I Karopas lag spelade Pia, Eli och Emma, visserligen bara i 10 minuter, men deras insats uppskattades storligen. Men vi måste erkänna att de ordinarie spelarna var ett strå vassare! Karopa vann med 1-0.
Ett långt pass handlade om hiv/aids. Informatören Gordon pratade intensivt i 45 minuter, men fick också frågor från publiken. Allt försiggick förstås på luo-språket, men vi fick en sammanfattning efteråt. Det visar sig att det fortfarande finns stor brist på kunskaper och mycket skam och hemlighetsmakeri kring hiv och aids. James kommer att anlita Gordon när projektansökan till Forum Syd ska formuleras.
Så var det dags för nästa fotbollsmatch, nu mellan pojklagen Karopa Young Stars och Otondo FC. Även denna match vanns av Karopa. De spelade 2 x 45 min i den pressande värmen.
Friends of Kabondo fick många uppskattande ord men många småbarn fick en skräckupplevelse när fem bleka kvinnor dök upp i folkvimlet på skolgården.
Idag har Ingrid och James åkt till Nyakach Girls High School för att hälsa på två stipendiater. Vi andra har varit på marknaden i Sondu och shoppat loss på tyger, sisalrep, en vedsnål spis till vår Anna som lagar mat åt oss (spisen ska hon använda hemma när hon lagar mat till sin stora familj). Vi köpte också två sockerrör som vi ska festa på i kväll. Resan hem i en överfull matatu var ganska svettig!

Rapport 3

14-03-09

Reserapport 3 från Kabondo
Vi är nu hemma igen efter en vecka i Kabondo. Sista dagen hade vi ett möte med Karopa på deras kontor i Othoro och summerade några aktuella frågor.
Vattenfrågan har nu under torrperioden aktualiserats alltmer. De grävda brunnarna sinar, bäckar och floder torkar ut och man får gå allt längre för att hämta dricksvatten. Det är en av kvinnornas uppgifter och många timmar per dag ägnas åt att bära 20-liters hinkar eller dunkar på huvudet från vattenstället som ibland kan finnas flera kilometer från hemmet.
I Karopas plantskola behöver de små trädplantorna vatten varje dag för att överleva. Många tusen plantor har distribuerats (sålts eller skänkts till skolor), men det finns fortfarande några tusen plantor kvar. Den grävda brunnen vid plantskolan har sinat och även här får man gå en kilometer för att hämta vatten.
Vi diskuterade några lösningar: att göra den grävda brunnen djupare, att skydda en eller flera av de naturliga källor som finns i området samt att ordna för insamling av regnvatten när regnperioden förhoppningsvis börjar under mars månad.
Finns det någon bland våra medlemmar som har goda kunskaper om dessa frågor? Hör av er till någon i styrelsen.
Odling av bönor. Inom ramen för vårt samarbete har Karopa budgeterat för ett bönodlingsprojekt. Vi bidrar med det första utsädet och kostnaderna för utbildning i marknadsföring och försäljning av bönorna, sedan ska projektet vara självbärande och även ge en inkomst till Karopa för att användas i andra projekt. Marken är förberedd, utsädet inköpt och sådden kommer att ske så fort det första regnet faller.
Samlingsplats under tak. Karopas kontor är litet, max 8-10 personer kan delta i ett sammanträde. När de ordnar möten och utbildningar måste de hyra tält och stolar varje gång som skydd för brännande sol eller skyfall. För att slippa dessa återkommande kostnader vill de bygga ett fast tak bakom kontoret och vi ska försöka hitta finansiering för detta. Ett sådant tak kan också hyras ut till andra organisationer som behöver en mötesplats. Taket ska naturligtvis vara byggt så att regnvatten kan samlas in och sparas.
Karopas ordförande Martin är aktiv i Homa Bay County (närmast jämförbart med våra län), nu senast blev han invald i den styrelse som förvaltar de ungdoms- och kvinnofonder som inrättats enligt Kenyas nya konstitution. Därifrån kan organiserade grupper av ungdomar och kvinnor söka räntefria lån med återbetalningstid på max 2 år för att starta verksamheter som blir självbärande.
Karopa känns mycket bra som samarbetsorganisation, de är seriösa och noga med redovisning och ekonomi och har ju lyckats få pengar även från inhemska institutioner. De verkar bli alltmer kända i bygden. De har många idéer och planer på gång men inser också att Friends of Kabondo inte har någon outsinlig pengakista. De uttrycker gång på gång sin stora tacksamhet för vad vi gör för att stötta dem i deras arbete med att utveckla bygden.
Hiv/aids-frågan är ständigt aktuell och tas upp i någon form vid varje aktivitet som ordnas. Vi påbörjar nu arbetet med att göra en ansökan till Forum Syd i höst. Fokus kommer att ligga på hiv/aids, mänskliga rättigheter, jämställdhet och stärkande av det lokala civilsamhället, med delprojekt som odling av näringsrika grönsaker och metoder för att öka avkastningen från jordbruket.
Pia, Eli och Emma som var på sitt första besök i Kenya, besökte också St Christine School och deltog i arbetet där vid ett par tillfällen. De kommer att skriva en egen rapport.
En vecka går väldigt fort! Vi är nöjda och glada med det vi hann göra och framförallt över den goda kontakten med våra samarbetspartners Karopa och Vi-skogen.
Hör gärna av er med frågor, förslag och kommentarer! Reserapporterna läggs också ut på föreningens Facebook-sida.
Ingrid och Margareta

bottom of page