top of page
virk 2.jpg

Virkprojekt

2015-11 & 2016-02

Rapporten finns längst ner

Rapport

Vid tidigare besök i Kabondo då vi träffat änkegruppen har det framkommit att kvinnorna vill ägna sig img_2176.jpgmer åt handarbete. Det är en viktig extra inkomstkälla och de behöver hjälp och inspiration för att utveckla sitt handarbete och analysera vad de kan sälja på den egna marknaden. Ett viktigt önskemål från kvinnorna var/är att få hjälp med att uppföra en mindre byggnad som samlingsplats för sitt handarbete, sina möten och även att platsen skulle kunna hyras ut till bl.a olika högtider och därmed generera inkomster.

Denna bakgrund ledde till ett virkprojekt, som jag startade vid mitt besök i Kabondo i början av oktober i år. 6 kvinnor i olika åldrar bjöds in till en 2 dagars kurs i grundläggande virkning. I kursen ingick olika ideér om lämpliga föremål att tillverka till den egna marknaden. Kvinnorna virkade glatt och gjorde mobilfodral, bordstabletter, små runda mattor, olika slags blommor. De inspirerades att göra skålar och små väskor.

Det gladde mig att de blev så intresserade och ville gå vidare själva. I sin snabba iver förbrukade de en hel del av det garn, som jag hade tagit med mig i en stor väska. När jag kom hem, bad de mig om mer garn eftersom de hade fått beställningar direkt på främst bordstabletter. Jag tog kontakt med Järbo garn i Sandviken, ett familjeägt garnföretag som funnits i flera generationer och som idag är ett bland nordens största garnförsäljare. Generöst och utan tvekan ville de sponsra projektet och skänkte 25 kg garn, som nu ska skickas till Kabondo per post med hjälp av ett intyg rörande välgörenhet från Kenyanska ambassaden och en försäkring genom posten.

Nu får vi hålla tummarna för att garnet snart når kvinnorna och att de får igång sin produktion; att de får lite inkomster för att kunna investera i mer material och bli självgående. Egna inkomster är viktigt för att de ska kunna underlätta sitt dagliga liv och arbete, främst i sitt jordbruk.

Glada virkhälsningar från The Crochet -Group och Elisabeth

P.S. Som ni ser på bilderna virkades det flitigt och vi hade roligt tillsammans. De fick också svensk fika med kanelgifflar och Ahlgrens bilar att smaka på.

(På sikt hoppas i alla fall jag på att kvinnorna kommer att få en egen samlingsplats!)

bottom of page